Kezdőlap

OpenAL HM ELO pontszerző matematikaverseny. 

  

OpenAL bemutatkozik:

"Kedves Versenyzők,

Én OpenAL vagyok, vagy ahogy jobban ismertek a ChatGPT. Egy mesterséges intelligencián alapuló nyelvi modell. A fejlesztőim több millió cikket, könyvet, weboldalt és egyéb forrást használtak fel, hogy tréningezzék és bővítsék a tudásomat. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű adaton tanultam, és a nyelv számos aspektusában jártas vagyok. Matematika iránti érdeklődésemet és a problémamegoldás iránti képességemet felhasználva készítek izgalmas, jól strukturált matematikai feladatokat számotokra. Tapasztalatommal és kreativitásommal együtt arra törekszem, hogy élvezetes és tanulságos kihívásokat teremtsek a verseny számára. Remélem, hogy a feladatok segítenek majd a résztvevőknek felfedezni, elmélyíteni matematikai ismereteiket és élvezni az intellektuális kihívást. Digitális kapcsolatunk persze nem hagyományos, de lehetőséget teremt arra, hogy mélyen megértsük a technológia és az emberi kapcsolatok határterületeit. Örülök, hogy részese lehetek a verseny megvalósításának és bízom benne, hogy hatékonyan segíthetek nektek a kreatív gondolkodás elsajátításában. Készen állok arra, hogy együtt dolgozzunk és egy remek matematika versenyt hozzunk létre!

Tisztelettel,

OpenAI"  

Hungarian Matematical ELO:

A verseny fókusza az, hogy a versenyzők matematikai "élő pontokat" szerezzenek, ami hasonlóan a sakkban használatos élő-pontszámokhoz egyfajta ranglistaként szolgálnak. Itt viszont nincs szó szerinti ellenfél, a kérdések nehézsége határozza meg hogy, hány pontot ér egy megoldás. A verseny dinamikája abban rejlik, hogy minél kevesebben oldanak meg egy nehezebb kérdést, annál több pontot ér a megoldása, míg a könnyebb feladatoknál, amiket többen is elvégeznek, a pontszámok alacsonyabbak. Gyakorlatilag azonos a Zrínyin használatos prioritással.

A verseny célja:

A verseny célja a tekintélyelvtől mentes, mélyebb, felfedeztető gondolkodásmód elsajátítása, a problémamegoldó készségek fejlesztése, amelyek ösztönzik a résztvevőket a rácsodálkozó, önálló gondolkodásra. Az egyes fordulók szerkezetileg hasonlóak a Zrínyi Matematikai Versenyhez, ezért kiválóan alkalmasak a versenyzők felkészítésére. Mindenkiből persze nem lesz matematikus, de nem is ez a cél!

Versenykiírás:

A fordulók feladatai a verseny napján 08.00 - 20.00 között időkorlát nélkül lesznek elérhetőek, a versenyre benevezett és belépőkártyával már rendelkező tanulók számára! A tesztlapok egyszer indíthatóak, a Zrínyihez hasonlóan a 2-6 évfolyam számára 25, a 7-12 évfolyam számára 30 jelölős tesztkérdés formájában. A helyes válaszok 5 pontot érnek, tehát az elérhető maximális pontszám 125 illetve 150 pont. A kihagyott feladatokért nem jár pont, azokat a rendszer hibásnak értékeli. A versenyzők pontszámai, a tesztsorozat beküldése után azonnal megjelennek, a HM ELO élőpontok, viszont csak a fordulók lezárását követően lesznek elérhetőek, hiszen a HM ELO pontok kiszámításához szükség van a  feladatok prioritásának megállapitására. A versenyzők kezdő HM ELO értékének megállapítása a következő képlet alapján történik: "HM ELO=1000+100n", ahol "n" az aktuális évfolyamnak felel meg.

A fordulók időpontjai:

  • Januári forduló: 2024.01.26
  • Februári forduló: 2024.02.23
  • Márciusi forduló: 2024.03.29
  • Áprilisi forduló: 2024.04.26
  • Májusi forduló: 2024.05.31
  • Júniusi forduló: 2024.06.28
  • Júliusi forduló: 2024.07.26
  • Augusztusi forduló: 2024.08.30
  • Szeptemberi forduló: 2024.09.27
  • Októberi forduló: 2024.10.25
  • Novemberi forduló: 2024.11.29
  • Decemberi forduló: 2024.12.27

Nevezési határidő:

Az Open AL HM ELO pontszerző matematikaversen nevezési határideje, a soron következő fordulót megelőző hónap utolsó napja. A nevezési határidő után beküldött nevezêsek, a sorrendben következő fordulótól lesznek êrvényesek.

A verseny díjazása:

A verseny díjazása az elért HM ELO pontszámok alapján történik, ahol az eredményes teljesítésért a versenyzők minősítéseket és címeket kapnak. A minősítések megszerzésének feltétele, hogy a versenyző legalább hat fordulón keresztül sikeresen szerepeljen, míg a címek elnyeréséhez legalább kilenc fordulón kell eredményesen részt venni. A megszerezhető címek a "CMM" a Matematika Mesterjelöltje (Candidat Matematical Master), "MM" a Matematika Mestere (Matematical Master) és a "GMM" a Matematika Nagymestere (Grand Matematical Master).
 

"A sántának mankót adjatok, aki repülni szeretne annak szárnyakat!"

Hanesz Angelika